Статті

Інші види спорту

28.12.2021

2021 У СПОРТІ: ГОЛОВНІ ПЕРЕМОГИ ТА РОЗЧАРУВАННЯ

2021 рік був багатий на події в українському спорті. Сайт Kamp-Sport виділяє найголовніші здобутки українських спортсменів в році, що минає, а також розповідає про найбільші розчарування. 


 


Золото Беленюка

Україна привезла з Токіо лише одну медаль найвищого гатунку. Жан Беленюк, який вже мав срібну медаль з Ріо-2016,став найсильнішим у змаганнях з греко-римської боротьби. Шлях до омріяного «золота» був надзвичайно складним для нашого спортсмена: за три тижні до старту Олімпіади Беленюк травмувався, проте він зміг проявити характер і досягнув бажаного.


Медалі Токіо-2020

На Іграх в Токіо Україна здобула 19 медалей. В офіційному медальному заліку ми посіли 44 місце.

Весь список медалістів України на Олімпіаді-2020

"Золото": Жан Беленюк (боротьба)

"Срібло": Михайло Романчук (плавання), Парвіз Насібов (боротьба), Анжеліка Терлюга (карате), Людмила Лузан / Анастасія Четверікова (веслування), Олександр Хижняк (бокс), Олена Старікова (велоспорт)

"Бронза:" Дар'я Білодід (дзюдо), Ігор Рейзлін (фехтування), Олена Костевич / Олег Омельчук (стрільба), Михайло Романчук (плавання), Еліна Світоліна (теніс), Алла Черкасова (боротьба), Марта Фєдіна / Анастасія Савчук (артистичне плавання), Ірина Коляденко (боротьба), Людмила Лузан (веслування), Станіслав Горуна (карате), команда синхроністок (артистичне плавання), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту).


Чвертьфінал Євро-2020

Андрій Шевченко у якості гравця виходив до чвертьфіналу Чемпіонату світу. У 2021 році Шевченку підкорилося схоже досягнення на тренерській лаві. Щоправда мова цього разу про чемпіонат Європи. Шлях до цього чвертьфіналу був дуже непростий. У групі наша збірна поступилася Нідерландам та Австрії, і перемогла Північну Македонію. Врятували нашу збірну шведи, які у матчі третього туру переграли Польщу. За іронією долі, саме Швеція протистояла нашій команді в 1/8 фіналу. Цей матч назавжди залишиться в серцях вболівальників збірної України. Наша збірна виграла 2:1, а переможний м’яч на 121 хвилині забив Артем Довбик. На жаль, у чвертьфіналі ми розгромно поступилися Англії, проте, безумовно, це Євро увійде в історію українського футболу.


Зміна тренера в збірній України з футболу

Після успішного виступу на Євро мало хто очікував, що Андрій Шевченко залишить національну збірну України. Проте перед важливими матчами відбору на ЧС-2022 наша збірна залишилася без наставника. УАФ перетворила призначення нового тренера в справжнію драму. Головним кандидатом на пост тренера головної команди країни був Сергій Ребров, проте він не зміг домовитися зі своїм клубом. В підсумку, о другій годині ночі, Виконком УАФ призначив головним тренером (з приставкою в.о.) Олександра Петракова. У п’яти матчах відбору на чемпіонат світу збірна України на чолі із Петраковим два матчі виграла, а три зіграла внічию. Так нашій команді вдалося посісти друге місце і в березні поборотися в плей-офф за місце н чемпіонаті світу. Боротьбу Україна поведе з Шотландією, а, у випадку подолання стадії ½ фіналу, з переможцем пари Уельс/Австрія. Лише перемога у двох матчах виведе нашу збірну на чемпіонат світу до Катару.


Олександр Усик – чемпіон світу у надважкій вазі

Українець Олександр Усик у бою з британцем Ентоні Джошуа завоював чемпіонські пояси за версіями WBA, IBF, WBO та IBO у надважкій вазі. Олександр у блискучому стилі перебоксував Джошуа, який вже мав досвід перемог над українцями, нокаутувавши у 2017 році Володимира Кличка.


Бій на Тоттенгем Готспур Стедіум тривав усі 12 раундів, після яких судді одноголосно віддали перемогу українцю - 117:112, 116:112 і 116:112. Таким чином, за три бої в надважкій вазі Усик став чемпіоном світу. Українському боксеру підкорилося історичне досягнення.


Здобутки українців на Паралімпіаді в Токіо

Наші паралімпійці на іграх в Токіо посіли шосте місце за загальною кількістю медалей, здобувши 98 нагород, зокрема: 24 золоті медалі, 47 срібних і 37 бронзових. Найбільшу кількість медалей українці вибороли у плаванні та легкій атлетиці – 43 та 24 медалі.


Максим Крипак став найбільш титулованим спортсменом Паралімпіади. Український плавець виборов сім медалей, із яких п'ять золотих, одна срібна й одна бронзова.


Захарєєв – чемпіон світу з боксу

Український боксер Юрій Захарєєв заявив про себе на увесь світ на весь світ. Юрій виборов золото на ЧС-2021 з боксу та став наймолодшим чемпіоном світу в історії України (категорія до 71 кг). 19-річний боксер у фіналі переміг росіянина Вадима Мусаєва, на 2 роки побивши попередній результат Василя Ломаченка (золото ЧС у 21 рік). Відзначимо, що це була єдина нагорода для нашої команди на змаганнях у сербському Белграді.


Аліна Марущак – абсолютна чемпіонка світу у важкій атлетиці.

У Ташкенті на чемпіонаті світу з важкої атлетики 24-річна українка Аліна Марущак стала абсолютною чемпіонкою світу серед жінок. Таким чином, Аліна стала першою українкою, яка завоювала три золота на одних змаганнях. Марущак стала найсильнішою у ривку, поштовху та за сумою двоборства. Перемога Аліни у двоборстві стала першою для України серед жінок та чоловіків за 18 років.


Олексій Середа – чемпіон світу зі стрибків у воду серед юніорів

15-річний Олексій Середа здобув «золото» домашнього чемпіонату світу серед юніорів на 10-метровій вишці. Українець набрав 484,60 бали, випередивши росіянина Гулідова більш як на 50 очок.


Відзначимо і виступ Олексія на Олімпіаді в Токіо. За підсумками свого виступу Олексій посів високе 6 місце, набравши 461,70 бали, що є найкращим результатом за всю історію Незалежності на Іграх у стрибках з вишки в індивідуалі. Сподіваємося, що на іграх у Парижі Середа зможе покращити цей результат.


Старікова – у п’ятірці найкращих велосипедисток світу

У столиці Великої Британії Лондоні завершилася перша в історії велотреку Ліга чемпіонів. Змагання складалися з серії етапів, що тривали з 6 листопада по 4 грудня. У спринтерській категорії змагалася українка Олена Старікова. У шести з восьми гонок Старікова ввійшла до топ-6. Олена стала третьою у спринті в Паневежисі, а на останньому етапі в Лондоні перемогла в кейріні з часом 11.517 і швидкістю 62.513 км/год. У підсумку українка набрала 84 рейтингові очки та ввійшла до топ-5.


ГОЛОВНІ РОЗЧАРУВАННЯ РОКУ

 

Безумовно, окрім досягнень у 2021 році була й низка розчарувань. До головних розчарувань можна віднести: дискваліфікацію Верняєва, виліт українських футбольних клубів з єврокубків та скандали в хокеї та боксі.


Олімпійського чемпіона Ріо-2016 Олега Верняєва дискваліфікували на чотири роки. В організмі нашого відомого спортсмена знайшли мельдоній. Таким чином, гімнаст опинився за бортом Ігор в Токіо, а Україна втратила ще один шанс на медаль.


Українські футбольні клуби видали найгірший євросезон за останні вісім років. Жодна із трьох наших команд не пробилася у євровесну. «Динамо» та «Шахтар» посіли останні місця у своїх групах Ліги чемпіонів, а «Зоря» фінішувала третьою у Лізі конференцій.


В українському хокеї відбувся справжній розкол. «Донбас» та «Краматорськ», яких виключили з чемпіонату Української хокейної ліги за порушення регламенту змагань, а також «Маріуполь», який залишив першість самостійно, оголосили про створення так званої хокейної «Суперліги». Дисциплінарний комітет Федерації хокею України розпочав розслідування проти учасників «Суперліги» – проти них можуть запровадити санкції.


На жаль, неспокійно зараз також і в федерації боксу України. 17 грудня Володимира Продивуса було офіційно переобрано на пост президента федерації боксу України, але одразу 11 регіональних федерацій бойкотували звітно-виборчу конференцію, яку звинуватили у фальсифікації виборів. Сподіваємося, що ситуація найближчим часом нормалізується.


2021 рік подарував нам чимало яскравих емоцій. Сподіваємося, що у 2022 році позитивних емоцій буде більше, ніж розчарувань. Продовжуємо вболівати за українських спортсменів на міжнародній арені.


Влад Пригода, Kamp-Sport

Інші Статті